Kvoter er ikke lykken indenfor kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Det er de frie kræfters spil der virker bedst i vores tid. Og det bringer også de bedst kvalificerede bestyrelseskandidater frem på banen – eller gør det?

For når debatten netop stadig går så højt om dette emne er det jo fordi, at der ikke kommer så mange kvinder i bestyrelserne. Og hvad er så årsagen – mangler kvinderne? er rekrutteringsprocessen ikke optimal? Vil kvinderne ikke? Kan kvinderne ikke? Vil virksomhederne ikke ha´ kvinderne? eller hvad er den reelle årsag?

Lige nu virker det som om debatten kører med en masse holdninger og løsningsforslag uden at vi kender årsagen til bunds.

Som kvinde er jeg rigtig træt af denne debat – træt af at vi som ligeværdige mennesker ikke blot kan arbejde og udvikle os og sammen være med til at skabe større værdier både for virksomhederne og for os selv som mennesker uden hele tiden at sætte egoet ind som omdrejningspunkt. Jeg vil gerne dele en erfaring jeg har gjort mig – jeg har nemlig flere gange mødt virksomheder og talerør for virksomheder, der siger at de gerne vil have kvindelige bestyrelsesmedlemmer. De har flere velmente krav til disse kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er helt acceptabelt og naturligt. Men de sætter også et krav op om at kvinderne som hovedjob skal bestride en toppost i erhvervslivet….  Det krav forstår jeg så ikke uanset om jeg nu er kvinde eller prøver at sætter mig ind i hvordan det er at være mand – fordi; rigtig mange meget dygtige kvinder og mænd kan, efter min vurdering, gøre en stor positiv forskel for de danske bestyrelser og virksomheder uden at de bestrider en toppost, men måske ”blot” bestrider et lederjob eller mellemlederjob.

Så hvis det isolerede krav om at bestride en toppost som hovederhverv reelt er én af årsagerne til, at der ikke er flere kvinder i de danske bestyrelser, ja så er der lang vej igen som jeg ser det… Personligt tolker jeg dette krav, som en form for beskyttelse af den holdning at virksomheden reelt ikke ønsker kvinder i bestyrelsen… for virksomhederne ved jo godt, at hvis det krav skal opfyldes er antallet af kvindelige kandidater begrænset, da kvinderne så småt kun er begyndt at fylde topposterne ud i det danske erhvervsliv. En beskyttelse af en sådan holdning er i starten af en forandringsproces helt normal…. Så jeg håber blot på, at de virksomheder som måske er lidt usikre overfor forandringernes bølger med tiden bliver mere sikrer og tør slippe det krav om top-posterne…