Fantastisk førstedag på hos INSEAD. På den elegante kursusmappe står der på omslaget: “The Business School for the World®”. Der er noget som tyder på, at de har ret.

I hvert fald er dagen i dag det bedste kursus/foredrag/seminar/konference/skoleophold som jeg har været på. Det er yderst relevant indhold og kvaliteten af input, pointer og cases er i top.

Overordnet er formålet med de 3 dage at arbejde med ”board strategy” med hovedfokus på ”board management” og ”board managing risk”.

Første halvdel af dagen stod professor i strategi og organisation Timothy J. Rowley for. Tim Rowleys hovedpointe for indlægget var hvordan effektive bestyrelser håndtere de største udfordringer eller bremser når de skal løse deres vigtige opgaver for selskabet. Udfordringerne er:

1)       Information gab

2)       Time Squeeze

3)       Social Dynamics (herunder håndtering af store ego’er i bestyrelsen…)

Inden vi kom dertil havde Tim Rowley oplistet formålet med en bestyrelse til at være ”skabe og beskytte værdien af selskabet”. Og opgaverne for bestyrelsen blev formuleret til at være:

1)       Guide strategy

2)       Monitor Financials

3)       Manage Human Resources

4)       Integrate Principal Risks 

De førnævnte udfordringer forhindrer ifølge Tim Rowley bestyrelsen i at gennemføre de 4 opgaver.

Absolut nogle spændende synspunkter og brugbare præciseringer i forbindelse med bestyrelsesarbejdet.


I eftermiddag har INSEADs programdirektør Fares Boulos ført os igennem en række tænker og ideer i relation til at lede og udvikle selskabets værdi. Formidlingen var primært bygget op omkring en case om Lloyds Banking Group igennem de sidste årtier. Fra storhed til nærmest forfald.

Et væsentligt input som vi fik i den forbindelse er, hvor vigtigt det er, at bestyrelsen forholder sig til hvornår CEO’en er en succes! Er det når kundetilfredsheden er høj? (så kan de jo bare få en super god service og betale ingenting for det) eller er det fx når markedsandelen er stigende? (og produktet nærmest foræres væk?). Det gav nogle gode dialoger og der var vist enighed om, at målepunktet som minimum bør være, at der måles på bundlinien fratrukket gennemsnitlige vægtede kapitalomkostninger.

Derudover fik vi nogle gode input i relation til fusioner og opkøb. Et eventuelt opkøb skal tydeligt vise, hvilke værdier der opstår i relation til fx at dele aktiviteter og dele ressourcer samt den kontante værdi heraf. Særligt skal det nævnes, at såvel Boules og Tim ser en trend, hvor bestyrelser i forbindelse med opkøbsplaner, selvstændigt entrerer med en uafhængig finansiel M&A-rådgiver. Denne M&Arådgiver får en fast betaling og ikke et succesfee ved handlens gennemførelse. CEO har stadig sine sædvanlige rådgivere…

En rigtig god dag hos INSEAD i Frankrig.  Tror godt, at det er muligt at blive et bedre bestyrelsesmedlem og strategisk rådgiver ved at være her!