Hvordan vil du tjene penge hvis du vælger at forære dit produkt væk?

Det er et rigtigt godt spørgsmål som kan være en eye-opener i virksomhedens strategiarbejde. Det giver basis for at tænke ”ud-af-boksen” og fjerne nogle skyklapper når morgendagens forretning skal udvikles.

Ordet innovation er ofte anvendt og fordi det anvendes i mange sammenhænge og i forskellige situationer ender det nogle gange med, at alle kommunikerer om innovation og ingen rigtigt ved hvad det dækker over.

Også i de situationer kan der sættes kød og blod på innovation ved at stille det enkle spørgsmål med de komplekse svarmuligheder.

Det er ikke til at vide om rapperen Liam O’ Connor – i daglig tale kaldet L.O.C. – har stillet sig selv lige netop det spørgsmål. Men i hvert fald har L.O.C. for alvor ”tænkt-ud-af-boksen”.

L.O.C. forærer ganske enkelt sit næste album væk! Albummet ”Prestige, paranoia, persona vol. 1” kan via et samarbejde med TDC downloades på deres hjemmeside efter udgivelsen, skriver dagbladet Børsen den 15. marts 2012. Og hvad er nu årsagen til det? Hvad er så forretningsmodellen? Forretningsmodellen er i L.O.C’s tilfælde, at pengene skal tjenes på koncerterne. Ganske enkelt. Ved at få udbredt musikken skabes der interesse for koncerterne og så kører forretningerne igen. Nu på et andet niveau og med en anden forretningsmodel. Og måske falder der også lidt af fra TDC…

Det er innovation i praksis!

En katalysator for denne udvikling er, at pladeselskabernes rolle som både udgiver og marketingsmaskine er ved at ebbe ud. Efterhånden som bl.a. teknologi (streaming-tjenester) og sociale medier (fx facebook og WiMP) vinder frem er deres rolle ved at være udtømt – medmindre den etablerede forretningsmodel gentænkes. Og derfor kan L.O.C. ligeså godt springe det led over og selv sætte sig på konceptet.

Citat fra L.O.C. i dagbladet Børsen, den 15. marts 2012 ”CD fabrikkerne lukker alligevel på stribe hele vejen ned gennem Europa. Det her er den nye vej”.

Det er godt tænkt og gjort. Tillykke L.O.C..

Og medens vi glæder os til at lytte til det næste album kan vi også glæde os over, at der nok også i forbindelsen med udgivelse bliver basis for at opleve 2-3 livekoncerter i nærmeste fremtid med L.O.C!