Strategiarbejde

Mange virksomheder arbejder stadig efter de gamle principper i forbindelse med strategiarbejde, hvor topledelsen udvikler strategien og dernæst sættes mellemledere til at implementere strategien overfor hele organisationen. Hermed opstår der ofte udfordringer nede i organisationen fordi medarbejderne måske undrer sig over strategien, ikke føler ejerskab eller spørger hvorfor skal vi nu det osv. Effektfuldt strategiarbejde er ikke noget, som kun foregår på topledelsesniveau – det er vigtigt at inddrage og engagere medarbejderne i virksomhedens strategiudvikling.  Undersøgelser viser, at manglende medansvar og involvering af medarbejderne eller at dette først sker meget sent i processen, gør at strategiarbejdet fejler. I Vinderstrategi A/S har vi selv haft hånden på kogepladen og lært, at det er vigtigt at mestre kombinationen af strategiudvikling med strategiimplementering. Erfaringer viser nemlig, at smelter virksomheden disse discipliner sammen og mestrer denne sammensmeltning, er de langt foran andre virksomheder.

Det siger medarbejderne om vellykket strategiarbejde

Vi har spurgt medarbejderne i en dansk produktionsvirksomhed, som har gennemført en strategiproces baseret på det unikke Vinderstrategi® koncept; Hvad er godt ved at blive involveret i strategiarbejdet? Her er deres svar:

  1. Inddragelse og medansvar gør at vi føler ejerskab
  2. Vi får en rød tråd i hverdagen og har et fælles mål
  3. Vi får et styrket samarbejde – står sammen i flok
  4. Vi bidrager til fremtidssikring af forretningen, beholde førertrøjen og fortsat udvikling
  5. Bidrager til at vi har en attraktiv arbejdsplads
  6. Vi er med til at styrke indtjeningen og hermed er der også råd til at investere
  7. Vi formår at kommunikere vores kernekompetence
  8. Der er enighed om kursen fremadrettet
  9. Vi har defineret klare mål for fremtiden
  10. Prioritering af de rigtige kunder
  11. Vi bruger ressourcerne rigtigt
  12. Tydelig branding som er let at kommunikere

Medarbejdernes svar fremhæver vigtigheden af at inddrage medarbejdere i strategiarbejdet, hvis man ønsker at de skal føle ejerskab over strategien og springe ud af sengen hver morgen med en klar forståelse af, hvor virksomheden er i dag, hvor virksomheden ønsker at være i fremtiden samt hvilke tiltag der skal prioriteres for, at virksomheden når i mål med strategien.  Ud fra svarene kan vi konkludere, at vellykket strategiarbejde på medarbejdersiden, b.la. fører til:

  • Medarbejdernes motivation stiger
  • Medarbejderne vurderer virksomheden som en attraktiv arbejdsplads

En skræddersyet strategiproces – det unikke Vinderstrategi® koncept

I det unikke Vinderstrategi® koncept involveres medarbejderne i fasen hvor nutiden kortlægges samt i action fasen hvor diverse tiltag og tilhørende handleplaner udarbejdes og endelig bliver medarbejderne løbende informeret om virksomhedens strategiarbejde. Vil du vide mere om, hvordan dette forgår i praksis, så kan du se vores tegnefilm, som viser et eksempel på, hvordan medarbejderne fx involveres i strategiprocessen:

Har du brug for input til, hvordan du får en Vinderstrategi®, som dine medarbejdere er engageret i og støtter op omkring? Så kontakt os her for en uforpligtende snak.

Du kan også følge os på LinkedInFacebook, Instagram eller Twitter, hvor vi deler strategiske vitaminpiller i form af videoer og artikler om virksomhedsstrategi.