Den 3. og sidste dag hos INSEAD startede med en super aktuel case om Steve Jobs delvise tilbagetrækning fra Apple grundet sygdom.

Professor Tim Rowleys spørgsmål til os var hvordan vi som bestyrelsesformand for Apple ville håndtere situationen på det tidspunkt, hvor Jobs meddeler bestyrelsen sin plan. Pointen var her, at du som bestyrelsesformand ikke (nødvendigvis) selv skal komme med løsninger, men til gengæld lede bestyrelsens proces hen imod en samlet løsning.

Og så handlede det ellers om bestyrelsens globale udsyn. Der blev lagt hårdt ud med spørgsmål til, hvad bestyrelsen taler om når de taler om Kina. Det blev en spændende dialog om muligheder og trusler. Og vi blev ført videre til en model for diskussion og planlægning af international ekspansion (google eventuelt Jasjit Singh, INSEAD).

Eftermiddagen handlede om effektiv og effektfuld kommunikation i bestyrelsen. Ofte en svær disciplin når bestyrelsen (forhåbentligt) består af forskellighed blandt medlemmerne, som bl.a. kommer til udtryk via forskellige måder at træffe beslutninger på, forskellige terminologier, stil og måske endda kultur for at nævne noget af den spredning som den indbyrdes kommunikation skal favne. Apropos kommunikation så mente de på INSEAD i et lystigt øjeblik, at en CEO kan scores og vurderes ud fra denne ligning:

What they say

————————–

How long they talk


Og det sidste store hovedemne var hvordan vi skaber effektive og værdiskabende bestyrelser.

I vores gruppe kom vi frem til at vi skal:

1)       Opstille mål og succeskriterier for bestyrelsen

2)       Etablere processer indenfor fx beslutningstagning, forretningsorden, compliance og risikostyring og

3)       Sikre kompetencespredning såvel som fagligt, personligt og kulturelt

Og så var dagen ved at være ovre og hele INSEAD-seancen slut. Professor Tim Rowley sagde i løbet af dagen, at INSEADs mission i disse 3 dage har været, at

  • Videregive informationer (”informations-broker”) som vi kan anvende med det samme og
  • Videregive færdigheder og værktøjer som kan bruges i forbindelse med vores praktiske arbejde i bestyrelserne.

Det lykkedes mere end til fulde…