Det viser en ny rapport fra ”Center for ejerledede virksomheder” (som Industriens Fond og CBS står bag) i hvert fald.
Hovedkonklusionen i rapporten går på, at der er et stort potentiale for vækst og udvikling, hvis blot ejerlederne forbedrer deres arbejde med at formulere målsætninger og får omsat målsætningerne til handleplaner og arbejdsopgaver.
Rapporten konkluderer desuden at:
– 3/4 af ejerlederne mestrer ikke arbejdet med at formulere målsætninger baseret på en grundig analyse af virksomhedens situation eller mangler at få de formulerede målsætninger omsat til handleplaner og arbejdsopgaver
– Det bedste argument for at allokere tid til langsigtede planlægning er, at det styrker virksomheden
– Der er målbare effekter på virksomhedens overskudsgrad og vækst som følge af at arbejde målrettet med at formulere målsætninger og eksekvere strategi
– De virksomheder, der mestrer arbejdet med at formulere målsætninger og eksekvere strategi, har en højere overskudsgrad og højere vækst end andre virksomheder
– Hvis ejerledernes arbejde med formulering af målsætninger og eksekvering af strategi styrkes, vil lønsomheden og væksten styrkes til gavn for både ejerlederne selv og samfundet generelt.
Det er helt specielt at være ejerleder – men det har sine udfordringer
Udover det uforløste potentiale som rapporten lægger vægt på, så er det er der andre ting der er anderledes fra at være leder til en ejerleder.
En ejerleder udgør faktisk 80% af det danske erhvervsliv, og yder et stort bidrag til værdiskabelsen i det danske samfund. Og det er da også helt særligt at være ejerleder – du finder nemlig sjældent en leder der er så tæt knyttet til virksomheden og interesseret i at sikre virksomhedens langsigtede vækst som en ejerleder.
Men der kan også være en del udfordringer ved at være ejerleder – ligesom den førnævnte rapport også indikerer. En anden, og meget overset disciplin, som vi ved kan være en udfordring for ejerlederen er at sætte ord på forventninger og præferencer til strategiarbejdet.
Derfor har vi udarbejdet ni væsentligste spørgsmål, som kan hjælpe med at afdække ejerleders præferencer. Og de ni spørgsmål kan du finde helt gratis lige her.
En proces hvor læringen sker undervejs
Vores erfaringer viser at det bestemt ikke er nemt at formulere målsætninger og eksekvere på sin strategi. Det er en proces, hvor læringen også sker undervejs. Derfor er det ingen skam at bede om hjælp til strategisk sparring inden opstart.
Vi kan både tilbyde at hjælpe dig med hele strategiprocessen, men vi har også en masse gratis viden som du kan benytte dig af.
Her finder du alt fra værktøjer til hvilke faldgruber i strategiarbejdet du bør undgå og hvordan du kan sætte ind på at jagte det uforløste potentiale i din virksomhed.
Find det hele her.