I Australien er der ingen arveafgift på gårde. Dette lyder nok som noget meget positivt for danske landmænd på slægtsgårde, der bekymrer sig om generationsskiftet. Men det, at der ikke er arveafgift har desværre også negative konsekvenser. Det er i hvert fald hvad en bekendt af Vinderstrategi A/S påstår. Denne bekendte har arbejdet på et landbrug i Australien af flere omgange og mener at have observeret, at manglen på pres udefra, som typisk vil være en stor gæld, betyder at yngre generationer sjældent arbejder lige så hårdt som i Danmark.

Om denne bekendt har ret kan vi ikke berigtige, men at pres udefra kan føre til forbedringer, ja det ved vi, at der ikke kan være tvivl om. Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde. I det danske landbrug er det mest tydelige eksempel globaliseringen af markederne for landbrugsprodukter. Som reaktion på det resulterende høje konkurrencepres har danske landmænd truffet nogle strategiske valg gennem bedre produktionsfaciliteter, bedre avlsarbejde, lavere dødelighed og større viden omkring foder, som har gjort at den danske landmand er mere produktiv. Denne proces har bidraget meget til effektivisering og modernisering af dansk landbrug. Hvis det ikke havde været så nødvendigt, var denne proces så sket så hurtigt?

Sandsynligvis ikke. Det er trods alt et af de bedste argumenter for det frie marked – men behøver vi virkelig forlade os på pres udefra for, at sikre konstante forbedringer? I Vinderstrategi A/S mener vi, at der er et mere attraktivt alternativ til denne konstante reaktionære overlevelseskamp, nemlig strategi. Strategi kan betyde forskellige ting for forskellige virksomheder, men for os betyder det blandt andet, at virksomheden påtvinger sig selv en disciplin, der gør det muligt at sænke omkostningerne eller hæve omsætningen inden virksomhedens overlevelse er truet.

I en perfekt verden ville det måske være muligt altid, at træffe de rigtige valg og beslutninger fra minut til minut. Men i virkelighedens verden er én af grundene til, at man ikke altid handler mest optimalt, at man bliver distraheret af de mest presserende driftsopgaver. Det er vigtigt at huske, at man ikke kan løse de strategiske opgaver ved at arbejde hårdere eller mere i driften. Succesfuldt implementerede strategier har stor positiv indvirkning på profitabiliteten, fordi strategien sikrer at alle har det store perspektiv i mente – din virksomhed kan derfor flytte sig før markedet.

Hvis du er træt af at leve på verdensmarkedernes nåde, er det måske værd at tænke over?

Denne blog er bragt i AGRAR+ den 10. februar 2012.

AGRAR+ er et helt nyt digitalt magasin, som leverer den seneste og bedste baggrundsviden til den moderne og fremsynede landmand – uanset om det er inden for plante-, svine- eller kvægavl.
AGRAR+ leverer relevant inspiration gennem de mange faglige artikler, test af maskiner, flotte fotos, videoklip og links til relevante hjemmesider.
Med AGRAR+ får du adgang til et helt nyt og imponerende univers af viden til fremtidig vækst!